Android Studio od Google

Google Android Studio – nový nástroj pro vývoj aplikací na Android. Tedy on není tak úplně nový – Google ho představil již v květnu 2013. Nyní však vyšla první oficiální verze 1.0. Velkou výhodou je cena – je totiž zdarma.

Již preview verze nástroje, určená zejména pro prvotní seznámení vývojářů, ukazovala, že půjde o silný nástroj. Prostředí již bylo dostatečně stabilní a nabízelo oproti předchozím vývojovým nástrojům řadu funkčních zlepšení.

Android studio přináší pro vývoj mobilních aplikací spoustu vizuálna a nástroje pro zrychlení vývoje. Nechybí možnost náhledu vyvíjené mobilní aplikace na různých emulátorech mobilních zařízení s odlišným rozlišením displeje.

Android Studio 1.0

Android Studio je k dispozici pro Windows, Mac OS a Linux s maximálně jednoduchou instalací. Součástí téměř 400 MB balíku je samotné Android Studio IDE, Android SDK Tools, kompilátor kódu pro Android a základní emulátory s plnohodnotným systémem Android.

Vývojář zajisté ocení integrované nástroje pro profiling, jednoduché možnosti testování kompatibility či jednoduché podepisování aplikací. Vývoj aplikací s běžným designem usnadní wizardy založené na šablonách.

Design aplikace vývojář tvoří buď v XML nebo vizuálním design módu, přičemž oba režimy jsou propojeny v reálném čase – modifikace XML se odráží přímo na emulátoru.

Emulátory pro Nexus 4, 7 a 10 lze slušně konfigurovat co do verze Android API, velikost RAM či úložiště. Otestovat lze i spolupráce s přední a zadní kamerou přístrojů.

Na první verzi více než slušné. Android Studio momentálně ve Vega TEAMu zkoušíme a dost pravděpodobně se stane nástupcem staršího nástroje Eclipse.

Čtěte také:   Google testuje nákupy přímo z výsledků vyhledávání