Aktualita

Seznam prohlížeč – #fail

Dnes společnost Seznam vypustila do vod internetu svůj vlastní webový prohlížeč. Odborná komunita ale příliš nejásá. Jednak toho nový prohlížeč příliš neumí, a zároveň přinese ještě větší chaos při optimalizaci stránek napříč běžně používanými prohlížeči.

Seznam si trošku lije vodu do vlastních bot i kvůli nešťastné marketingové rétorice, která uvedení produktu provází. No posuďte sami, co je na stránkách prohlížeče prezentováno:

S naším prohlížečem se na Seznam.cz dostanete ihned po jeho spuštění. Přes něj pak můžete snadno navštívit i ostatní oblíbené služby, jako jsou třeba Mapy.cz, Novinky.cz a Zboží.cz.

Jinými slovy – Seznam je definovaný jako výchozí stránka. Komu to nevyhovuje, má smůlu. Pochopitelné ze strany Seznamu, trošku nešťastné pro potenciální oběti.

Žádné nebezpečné doplňky – Prohlížeč neobsahuje nic, co by zpomalovalo rychlost načítání. Zároveň brání v instalaci všem nechtěným lištám a doplňkům, které ohrožují váš počítač.

Absence rozšiřujících modulů je naprostý fail, který se marketing snaží maskovat za klad. Tato marketingem vychvalovaná vlastnost vrací Seznam prohlížeč o řadu let do minulosti.

Najdu tam, co neznám. Nyní již nemusíte zadávat dotaz do vyhledávacího pole. Hledat, co neznáte, můžete chytře přímo v adresním řádku.

Tak tohle je snad v moderních prohlížečích naprostá samozřejmost, ne? Tak proč je to prezentováno jako zásadní kladná vlastnost? Pravda, ve spoustě konkurenčních browserů vyhledávání v adresním řádku končí na Google.

Hezky česky. Protože jsme Češi jako vy, všechna názvosloví jsme pojmenovali tak, abyste k nim nepotřebovali anglicko-ajťácký slovník.

Další fail, který způsobí zmatek v běžně používané terminologii, která je jasná i starším lidem. Dělat za každou cenu vydupaný překlad anglických běžně používaných termínů je zlo.

Čtěte také:   Google testuje nákupy přímo z výsledků vyhledávání

Otázkou tedy zůstává PROČ?

Seznam, ač patří mezi velké firmy, určitě nemá vývojářské a finanční zázemí srovnatelné s MIcrosoftem nebo Googlem, a zároveň i natolik kvalitní a širokou základnu specialistů tolik potřebnou k udržení dnešního tempa vývoje webových technologií. Z tohoto pohledu tak jde zřejmě jen o plácnutí do vody, které doufejme nebude mít dlouhého trvání.

Nový prohlížeč trpí řadou neduhů – špatně vykresluje některé používané věci (například bootstrap je tragédie), nezobrazuje se favicon, nereaguje na běžné standardně používané klávesové zkratky, chybí náhled před tiskem. Prohlížeč, který na první místa staví bezpečnost také nedokáže zobrazit, kam vede odkaz na který chci kliknout.

Je škoda, že Seznam své vývojářské síly zbytečně plácá na projektech, které jsou dost pravděpodobně předem odsouzeny k neúspěchu a nevěnuje se spíše jeho klíčovým oblastem, ve kterých čím dál tím více pokulhává – třeba fulltextovému vyhledávání, kde ho postupně víc a víc válcuje Google.

Seznam prohlížeč

Zdroj informací a fotografie: Seznam.cz