Google tlačí Material design pro webové stránky

Svou úvodní představu o designu aplikací, označovaném jako „Material“, představil Google poprvé 25. července 2014 v rámci každoroční vývojářské konference Google I/O. Během následujícího roku pak postupně upravil uživatelské rozhraní svých webových i mobilních aplikací do tohoto stylu.

Tím ale aktivity vyhledávacího giganta neskončily – kromě přesvědčování předních vývojářů (například oceněním Best-In-Class Android Design), kteří postupně upravují své programy dle doporučení, chce Google prosadit svůj grafický styl i na webu. Prvním krokem v tomto směru je vydání balíku stylů Material Design Lite (zkráceně MDL).

Balíček skriptů, stylů a kódů, velký v komprimovaném archivu jen 27 kB, umožňuje snadnou implementaci vzhledu a prvků v duchu Material designu prakticky na jakékoli webové stránky – tedy třeba i ty vaše. Nespoléhá přitom na žádné javascriptové frameworky a jeho cílem je optimalizovat web pro použití na jakémkoli zařízení. Webovky s tímto vzhledem by se přitom měly elegantně zobrazovat i ve starších prohlížečích.

Webovky ve stylu Material

Webovky ve stylu Material

Knihovna komponent MDL obsahuje nové verze běžných ovládacích prvků uživatelského rozhraní, jako jsou tlačítka, zaškrtávací políčka, bubliny s tipy, popisky a textová pole, přizpůsobené dle aktuálních designových trendů. Připraveny jsou ale také rozšířené a specializované funkce, jako jsou karty, rozvržení sloupců, typografie, slidery a další prvky.

Knihovna komponent MDL obsahuje nové verze běžných ovládacích prvků

Knihovna komponent MDL obsahuje nové verze běžných ovládacích prvků

Webové stránky v tomto provedení umí přeformátovat obsah pro různé velikostí i rozlišení obrazovky a s ohledem na jejich změny v reálném čase tak, aby zachovaly vizuální konzistenci napříč celou řadou zařízení všech tvarů a velikostí. Dle Googlu je MDL vhodný zejména pro internetové stránky s textovým obsahem, jako jsou například blogy či marketingové prezentace.

K dispozici je také možnost vytvoření dvoubarevného grafického tématu

K dispozici je také možnost vytvoření dvoubarevného grafického tématu

MDL je volně ke stažení a použití všem, kdož chtějí vytvářet produktivnější a použitelnější webové stránky. K dispozici je také možnost vytvoření dvoubarevného grafického tématu dle vlastního vkusu. Celý vývojářský kit lze stáhnout z oficiálního webu nebo přímo přes tento odkaz.

Čtěte také:   Unicode sedmé generace

Pokud byste si chtěli převléknout svůj web dle nejnovějších designových trendů, můžete se obrátit na Vega TEAM, kde jsou připraveni odborníci, kteří vám rádi pomohou s implementací.