Google tlačí Material design pro webové stránky

Svou úvodní představu o designu aplikací, označovaném jako „Material“, představil Google poprvé 25. července 2014 v rámci každoroční vývojářské konference Google I/O. Během následujícího roku pak postupně upravil uživatelské rozhraní svých webových i mobilních aplikací do tohoto stylu.

Tím ale aktivity vyhledávacího giganta neskončily – kromě přesvědčování předních vývojářů (například oceněním Best-In-Class Android Design), kteří postupně upravují své programy dle doporučení, chce Google prosadit svůj grafický styl i na webu. Prvním krokem v tomto směru je vydání balíku stylů Material Design Lite (zkráceně MDL).

Balíček skriptů, stylů a kódů, velký v komprimovaném archivu jen 27 kB, umožňuje snadnou implementaci vzhledu a prvků v duchu Material designu prakticky na jakékoli webové stránky – tedy třeba i ty vaše. Nespoléhá přitom na žádné javascriptové frameworky a jeho cílem je optimalizovat web pro použití na jakémkoli zařízení. Webovky s tímto vzhledem by se přitom měly elegantně zobrazovat i ve starších prohlížečích.

Webovky ve stylu Material

Webovky ve stylu Material

Knihovna komponent MDL obsahuje nové verze běžných ovládacích prvků uživatelského rozhraní, jako jsou tlačítka, zaškrtávací políčka, bubliny s tipy, popisky a textová pole, přizpůsobené dle aktuálních designových trendů. Připraveny jsou ale také rozšířené a specializované funkce, jako jsou karty, rozvržení sloupců, typografie, slidery a další prvky.

Knihovna komponent MDL obsahuje nové verze běžných ovládacích prvků

Knihovna komponent MDL obsahuje nové verze běžných ovládacích prvků

Webové stránky v tomto provedení umí přeformátovat obsah pro různé velikostí i rozlišení obrazovky a s ohledem na jejich změny v reálném čase tak, aby zachovaly vizuální konzistenci napříč celou řadou zařízení všech tvarů a velikostí. Dle Googlu je MDL vhodný zejména pro internetové stránky s textovým obsahem, jako jsou například blogy či marketingové prezentace.

K dispozici je také možnost vytvoření dvoubarevného grafického tématu

K dispozici je také možnost vytvoření dvoubarevného grafického tématu

MDL je volně ke stažení a použití všem, kdož chtějí vytvářet produktivnější a použitelnější webové stránky. K dispozici je také možnost vytvoření dvoubarevného grafického tématu dle vlastního vkusu. Celý vývojářský kit lze stáhnout z oficiálního webu nebo přímo přes tento odkaz.

Čtěte také:   WAU: Google Earth PRO je nově zdarma

Pokud byste si chtěli převléknout svůj web dle nejnovějších designových trendů, můžete se obrátit na Vega TEAM, kde jsou připraveni odborníci, kteří vám rádi pomohou s implementací.