Apple Watch – jsou revoluční?

One more thing! Památná věta, která zazněla z úst Steva Jobse. A nyní, po několika letech, se ji nový šéf Apple Tim Cook odvážil poprvé přednést sám. Uváděl s ní revoluční produkt Apple Watch. Nicméně, je opravdu tak revoluční, jak se Apple snaží tlačit?

Kvalitní provedení je pro Apple zásadní

Apple se pustil asi do největší variantnosti u svých produktů – 3 typy materiálů a 18 jednoduše vyměnitelných pásků. K tomu všemu ještě dvě různé velikosti displeje (42 a 38 mm na výšku).

  • Apple Watch – safírové sklo + nerez
  • Apple Watch Sport – sklo zpevněné ionty + eloxovaný hliník
  • Apple Watch Edition – safírové sklo + tělo z 18kar zlata

Apple Watch

Safírovým sklem chráněný displej reaguje na tlak i na dotek, ovládání doplňují dvě hardwarová tlačítka zboku – z toho jedno rotační. Velmi efektně jsou řešeny i pásky – například magnetický a zásuvný princip je opravdu efektní a jednoduchý.

Hardwarová výbava hodinek

Na keynote toho o vnitřnostech hodinek až tolik nezaznělo. Možná proto, že na nich Apple ještě stále intenzivně pracuje a jejich představení veřejnosti bylo spíše vynuceno okolním trhem. Jediná určitost je vnitřní mozek hodinek – veškerou inteligenci hodinek vtěsnal Apple do speciálního čipu s názvem S1.

Největším kamenem úrazu bude zřejmě baterie – ta podle nezávislých informací v tuto chvíli nevydrží ani den provozu, ale do oficiálního uvedení právě na tomto parametru chce Apple ještě hodně zapracovat.

apple watch magsafe

Nabíjení je řešeno tradičně Applovsky jednoduše. Byla použita technologie známá z MacBooků – MagSafe. Pravda – značně modifikovaná a to je dobře. Hodinky naštěstí nemají žádný otevřený konektor, princip nabíjení je jednoduše indukční – nabíječka se „přicvakne“ na zadní stranu hodinek a je to.

Apple Watch - senzory

Čtyři tajemné kroužky pod safírovým sklem na zadní straně hodinek jsou diody, pomocí kterých hodinky umí měřit srdeční tep. Ten v kombinaci s údajem z akcelerometru shromažďuje informace o množství pohybu a zátěže. Lze očekávat, že propojením s iPhonem bude vše spárováno ještě například z GPS záznamem a smysluplné fitness informace jsou na světě.

Apple Watch jsou odolné vůči vodě. Déšť či mytí rukou se stříkající vodou zvládnou. Na plavání či sprchování ale hodinky musí dolů. Možná trošku škoda.

Co dál v hodinkách najdeme? Mikrofon a reproduktor pro možnost uskutečnit hovor a náhradu za klasický „vibrátor“ – tzv. Taptic Engine – systém, který umožňuje poklepávání na zápěstí.

 Ovládání hodinek

Ovládání dotykem. Asi samozřejmé. Apple ale tuto pomyslnou klasiku doplnil o rozlišení dotyku a souvislého tlaku, což umožní značně rozšířit varianty ovládacích gest. Titěrný displej doplňuje poměrně šikovně designovaný otočný knoflík „Digital Crown“, používaný zejména pro výběry v seznamech a zoomování. Rolovací tlačítko lze i stisknout, což je ekvivalentem Home tlačítka v iOS.

Kolečko - Apple Watch

Aplikace

Apple Watch mají velkou řadu běžných mobilních aplikací již v sobě – například Poznámky, Kalendář, asistentku Siri, Obrázky, Počasí, Hudbu, Mapy, Budík – Stopky – Minutku. Pro zapomětlíky může být hitem appka „Ping my iPhone“, která vzdáleně spustí na iPhone hlasité pípání – jeho nález v zapomenutém koutě bytu je pak otázkou chvilky.

Apple Watch

No a co by to bylo za hodinky, kdyby neuměly zobrazovat čas a datum. A panečku jak. Množství ciferníků a široké možnosti přizpůsobení zobrazených údajů – předpověď počasí, výchoz a západ Slunce, kalendář událostí, stopky….podle Apple přes 2 miliony kombinací.

Apple Watch

Pro Apple Watch jsou již oznámeny i první hry. Čas ukáže, jak to bude praktická herní miniplatforma, ale některá herní studia si podle prvních slov opravdu hodně věří.

Veškeré aplikace jsou napsány s využitím nového hodinkovského UI a do hodinek se typicky nahrávají z iPhone. Hodinky při prvotní instalaci umožní zvolit, zda jste levák či pravák a podle toho přetočí i displej. Velmi příjemnou může být i synchronizace mezi mobilem a hodinkami – pokud rozečtete email na telefonu, bude tentýž text na rozečteném místě rychle k dispozici i na hodinkách.

Čtěte také:   Asistentka Siri se učí česky!

Apple zveřejnil vývojářům WatchKit, proto i my se již zajímáme o vývoj widgetů a o aplikace pro Apple Watch. Zajímavá bude určitě zejména funkce Glances s možností zobrazení libovolných aktualit a Notifications pro zobrazení upozornění z aplikací.

Jak se komunikuje přes hodinky?

Telefonování, textovky či iMessage. A do toho další možnosti. Displej hodinek je malé hřiště, proto i zde musela přijít inovace. Klávesnice zde nemá smysl, proto se iWatch snaží inteligentně připravit varianty možných odpovědí na příchozí zprávu. Pokud žádná nevyhovuje, existuje možnost odpověď nadiktovat a buď ji poslat jako audio odpověď nebo hodinky převedou hlas na text. Čeština je u diktování podporována a překvapivě dobře. Asistentka Siri bohužel ještě česky nerozumí. Ale to se může do příštího roku změnit.

Apple Watch

Komunikace mezi více hodinkami Apple Watch (například v rámci rodiny) přináší další čtyři možnosti. Digital Touch – jednoduché kreslení prstem po displeji, které hodinky doplňují o drobné animace. Obrázek se na cílových hodinkách zobrazí tak, jak ho načrtnete. Druhá zajímavá možnost, která bude určitě k další nelibosti mobilních operátorů, je Walkie-Talkie, tedy klasická „vysílačka“. Dva lidi se mezi sebou hlasově domluví bez nutnosti hovoru. Zbylé dvě možnosti jsou spíše okrajové – hodinky umožní poslat „klepnutí“, čím můžete někomu něco připomenout a nebo umí zaznamenat tlukot vašeho srdce a na druhých hodinkách ho zinterpretovat – úplná romantika.

Fitness

Vstupenku do světa zdraví a fitness uděluje Apple aplikací Activity. Najdeme ji jak v hodinkách, tak i v telefonu. Společným jmenovatelem jsou 3 barevné kruhy rozdělující základní kategorie.

První kruh je Pohyb (move) měří spálené kalorie. Druhý kruh Cvičení (exercise) měří dobu, kdy mučíte tělo. Třetí kruh Klid (stand) hlídá jak často střídáme sezení s aktivitou. Aplikace má několik zajímavých režimů a způsobů, jak vás nutit k pravidelnějšímu a efektivnímu pohybu. Splnění cíle je dokončit každý den každý z kruhů.

Activity app

Samozřejmě každý z kruhů se dá nastavit – například typy aktivit na běh, klasickou chůzi, jízdu na kole, sportovní chůzi, atd. Cíle se mohou postupně navyšovat a pokud to váš mozek unese, aplikace vás k jejich plnění průběžně upomíná.

 Platby – Apple Pay

Apple Pay je nově oznámený platební systém od Apple. A ten bohužel nebo možná bohudík má dostatečnou sílu na to z něj udělat další standard pro platby. Nové zařízení v ekosystému Apple již platby pomocí Apple Pay plně podporují.

Pomocí iPhonu nebo Apple Watch si pohodlně zaplatíte a vaše platební karty jsou bezpečně schované prostřednictvím Passbook. Údaje se k obchodníkovi vůbec nedostanou, vše zprostředkují platební servery Apple. V aplikaci Passbook lze dále schovat třeba i jízdenky, letenky, různé věrnostní kartičky a další „tajné“ serepetičky.

Apple Pay

Platba pomocí hodinek je velmi jednoduchá. Dvakrát stiskete otočné tlačítko a přiložíte hodinky ke kompatibilnímu platebnímu terminálu. Poprvé budete muset zadat bezpečnostní PIN. Nicméně od té doby bude možné jednoduše platit i bez PINu až do doby, kdy hodinky sundáte z rukou – jakmile ztratí kontakt se zápěstím, bude nutná nová autorizace. Při stejné platbě pomocí iPhonu bude nutné vždy bezpečnostní ověření pomocí Touch ID (snímač otisku prstu).

K nedestruktivnímu zablokování veškerých plateb dojde automaticky, jakmile odkudkoliv použijete funkci k vyhledání svého zařízení. Nejde o klasickou zpoplatněnou blokaci karty, ale pouze o dočasné zakázání plateb přes Apple Pay. Opět velmi šikovné.

Spolupráce s iPhone

Apple Watch mají aktuálně fungovat s telefony iPhone 6 Plus, iPhone 6, iPhone 5, iPhone 5C a iPhone 5S. Poměrně milé překvapení, že Apple myslel i na mobilní „stařešinky“.

Kdy a za kolik?

Apple Watch se na trh dostanou začátkem roku 2015. Cena bude startovat za 349 USD, což není tak dramatické jak se na cenovou politiku Apple čekalo. Za cenu okolo 7 tisíc korun získáte chytré hodinky s akcelerometrem, měřičem srdečního tepu a úzkou vazbou na iPhone poskytující další data (GPS, Wi-Fi, atd).